MCQs THE THIRD LEVEL CLASS-12 VISTAS ENGLISH

MUST WATCH THIS VIDEO

THE THIRD LEVEL -Jack Finney
VISTAS CLASS-12 CHAPTER:1

1. The central theme of this chapter is:
A. There is always a third level
B. Past memories
C. Escapism by humans from harsh realities of the world
D. Time travel is possible


Ans: C

2. The Third level is at which station?
A. Halifax
B. Grand Central Station
C. Los Angeles Station
D. Texas Central


Ans: B

3. What was ‘temporary refuge from reality’ for the narrator?
A. Coins collection
B. Photographs collection
C. Stamp collection
D. Sculpture collection


Ans: C

Reason given by his Psychiatrist

4. Who explained that modern world is full of insecurity , fear & worry?
A. Sam Weiner
B. Charley
C. Louisa
D. Finney


Ans: A

*Psychiatrist friend of Charley

5. An American President who collected stamps-
A. George Washington
B. Franklin D. Roosevelt
C. Theodore Roosevelt
D. Barack Obama


Ans: B

6. Charley is how many years old?
A. Twenty-one
B. Forty-one
C. Thirty-one
D. Thirty-two


Ans: C

His wife is Louisa

7. Swear on a stack of timetables means-
A. Timetables which are holy and used to oath upon
B. There were many timetables at the Railway station
C. Modification of the idiom ‘to swear on a stack of bibles’ in a humorous manner
D. Temporary refuge


Ans: C

8. Why did Sam’s verdict make Charley’s wife ‘mad’?
A. It made it difficult for her to accept that Charley would consult a psychiatrist.
B. It seemed to suggest to her that she was the cause of Charley’s unhappiness.
C. It made her aware of Charley’s delicate state of mind.
D. It offended her that Charley and Sam collectively accused her


Ans: B

9. Select the option that signifies the condition of people of the ‘modern world’.

(1) unsure
(2) lazy
(3) offensive
(4) anxious
(5) afraid


Ans: 1,4,5

10. Sam’s explanation to the reaction of Charley’s wife was in ___ sense

A. critical
B. aggressive
C. clarifying
D. accusatory


Ans: C

11. What obvious step has charley taken?
A. Verified third level through station officials
B. Started collecting stamps as refuge
C. Talked to his psychiatrist friend
D. Wrote about third level


Ans: C

12. Psychiatrist said ‘It was a waking dream wish fulfillment’ which of these options describes this statement?
A. Charlie was day-dreaming
B. Charlie wished to go back to old times so he often came across the third level which fulfilled his wish
C. Charlie was suffering from mental disease
D. Charlie disliked the old times and never wanted to go in those times


Ans: B

*Waking dream wish fulfilment:  in our reality we may see something that is not there but it is what we wish to see and want to happen.

13. Why the Presidents of New York Central & the New York would swear on a stack of timetables?
A. To confirm that there is a third level
B. To testify in a court of law
C. To schedule new trains
D. To confirm that there are only two levels


Ans: D

14. Why didn’t Charley’s grandfather need refuge from reality?
A. He was very rich
B. He had chosen to deny his reality.
C. He lived in peaceful times.
D. He was a very secure person.


Ans: C

15. Why Charley says everyone wants to escape?
A. They have no motive to live in the world
B. Today’s world is full of insecurity, fear, war & worry
C. Everyone collects stamps to find temporary refuge from reality
D. They don’t want to pay back the loan taken


Ans: B

16. Select the option that displays a cause-effect set.
A.

CAUSEEFFECT
He was late in the office & wished to get home to his WifeGot lost in the third level

B.

CAUSEEFFECT
His grandfather collected stampsCharley was popular coin collector

C.

CAUSEEFFECT
He turned towards ticket windowBought tickets for Galesburg

D.

CAUSEEFFECT
Sam was a city boyShifted to a metropolis city

Ans: A

17. Gabardine refers to –
A. colour
B. clothing brand
C. Watch brand
D. Fabric


Ans: D

18. Why the Grand Central is growing like a tree for narrator?
A. He came across many trees at Grand Central
B. Grand central was expanding its terminals
C. He always entered into Second level
D. It pushed out new corridors & staircases like roots


Ans: D

He always bumped into new doorways, corridors & stairs

19. Why he decided to take the subway from Grand Central?
A. Bus services were suspended that day
B. Subway was faster than Bus
C. There was no Bus
D. His wife was waiting at the subway


Ans: B

20. Why does nobody know about a long tunnel in the city?
A. They were not interested in the tunnel
B. It was only a way of escape
C. Tunnel was under construction
D. Tunnel was not used by them


Ans: B

*The tunnel leads to the third level

21. What did Charley never told to his friend?
A. There was the third level
B. Life at Galesburg was peaceful
C. He collected stamps
D. The tunnel which was a way of escape


Ans: D

22. I didn’t pass a soul means-
A. Charley didn’t come across any other person in the corridor
B. He was calm & relaxed
C. He feared a modern world full of insecurity
D. Charley encountered a spirit in the corridor


Ans: A

23. ‘Then I heard that sort of hollow roar’ , hollow roar refers to-
A. Lion’s roar
B. His wife’s call
C. Open space & people talking
D. Announcement in the railway station


Ans: C

24. ‘He snapped open the cover, glanced at his watch & frowned’. Who is he referred to?
A. Sam Weiner
B. Louisa
C. A man at the station
D. Charley


Ans: C

25. Flickering is used as an adjective for-
A. Charley
B. Open flame gas lights
C. Green eye shade
D. Brass Spittoons


Ans: B

26. Which of the following means the same as ‘frown’?
A. Glare
B. Glower
C. Lour
D. To show your anger


Ans: All correct

Antonym- Smile

27. Currier & Ives is used for-
A. People dressed like eighteen-ninety
B. Locomotive
C. Newspaper
D. Gaslights


Ans: B

28. To make sure that he is in third level narrator went to-
A. Station Enquiry
B. Telephoned Sam
C. Asked his wife
D. Newsboy


Ans: D

He glanced at the newspaper ‘The World’

29. The lead story on ‘The World’ was about-
A. President Roosevelt
B. Abraham Lincoln
C. Harry S. Truman
D. Grover Cleveland


Ans: D

*He found that front page in Public Library Files

*The world hasn’t been published for years

30. The newspaper which had Cleveland’s story was dated?
A. June 11 ,1894
B. July 18, 1894
C. August 14,1893
D. June 11,1892


Ans: A

31. Charley wished to buy tickets for-
A. Santiago
B. Texas
C. Grand Central
D. Galesburg, Illinois


Ans: D

*Two tickets for himself & his wife

32. Select the option that displays a cause-effect set.
A.

CAUSEEFFECT
Galesburg was a peaceful worldCharley disliked Galesburg

B.

CAUSEEFFECT
His grandfather lived in a peaceful worldGrandfather’s stamp collection was an escape from reality

C.

CAUSEEFFECT
The world has not been published for yearsNarrator was a daily reader of The world

D.

CAUSEEFFECT
Galesburg was a peaceful worldCharley went to ticket window to buy two tickets for Galesburg

Ans: D

33. Why did Charley wanted to go back to Galesburg Illinois ?
A. The men smoked cigars &  talked quietly
B. World wars were still twenty & forty years off
C. It has big old frame houses, huge lawns
D. Fireflies were all around


Ans:  All of these

34. “That ain’t money, mister and if you’re trying to skin me ,you won’t get very far”. Who said these lines
A. Psychiatrist
B. Ticket window clerk
C. Man with a gold watch
D. Charley


Ans: B

*Try to skin- to cheat

35. What according to the narrator is not nice even in 1894?
A. Railway station
B. Train engines
C. Jail
D. Newspaper


Ans: C

36. Old style bills means-
A. Money of old times
B. Train ticket
C. Payment for stamp
D. Papers of old times


Ans: A

37. ‘My three hundred dollars bought less than two hundred in old style bills , but I didn’t care’ . Why he didn’t care?
A. His hobby was to collect old style bills
B. Eggs were thirteen cents a dozen in 1894
C. He was spendthrift
D. He was very rich


Ans: B

Option B means prices of commodities were very low back in 1894

38. Why is Louisa worried?
A. Sam is missing
B. Her husband bought old style currency to settle in Galesburg
C. Charley was put in jail by the clerk
D. Charley lost his mind


Ans:  B

39. “But now we both’re looking” .Who is referred to as both here?
A. Sam & Louisa
B. Ticket clerk & Charlie
C. Charlie & Louisa
D. Grandfather & Charlie


Ans: C

40. Select the option that displays a cause-effect set.

A.

CAUSEEFFECT
Sam was a city boy & Charlie used to tell about Galesburg to himSam disappeared, went to 1894 Galesburg

B.

CAUSEEFFECT
His grandfather lived in a world war periodGrandfather participated in world war

C.

CAUSEEFFECT
The world has not been published for yearsNarrator was a daily reader of The world

D.

CAUSEEFFECT
Galle was a peaceful worldCharley went to ticket window to buy two tickets for Galle

Ans: A

41. “My friend Sam Weiner disappeared” here disappeared suggests that
A. Sam was kidnapped
B. He went to 1894 Galesburg
C. He was dead
D. He left his job


Ans: B

42. When a new stamp is issued stamp collectors buy some and use them to mail envelopes to themselves on the very first day of sale this is known as-
A. Inaugural Stamp
B. First day letter
C. First Day Cover
D. Inaugural Cover


Ans: C

43. “They’re never opened”. What is never opened here?
A. First-day stamp
B. First day cover
C. Sam’s prescription
D. Envelopes


Ans: B

Because just a blank paper is put in the envelope

44. Who had mailed the first day cover to narrator’s Grandfather?
A. Sam Weiner
B. Finney
C. Garfield
D. Roosevelt


Ans: A

*It was dated July 18, 1894

45. Who got to believing that Charley was right there was a third level at Grand Central?
A. Newsboy
B. Psychiatrist friend
C. Finney
D. Station officials 


Ans: B

46. Name the song which Sam talked about in his letter to Charley?
A. Summer of ’69
B. See you again
C. Blank space
D. Seeing Nelly Home


Ans: D

47. “Its worth it ,believe me.” What is worth it?
A. First Day Cover
B. Grand central station
C. Third level
D. Vanderbilt Avenue

Ans: C

Lines of Sam in a letter to Charley

48. “I found the third level” Who found the third level?
A. Sam Weiner
B. Charley
C. Louisa
D. Grandfather

Ans: A

49. Sam bought _____ dollars worth of old-style currency.
A. Two hundred
B. Eight hundred
C. Three hundred
D. Nine hundred


Ans: B

50. What did Sam really wish he could do?
A. Master in Psychiatry
B. Setup hay, feed & grain business
C. Setup Bakery
D. Setup Hospital


Ans: B

51. Why can’t he go back to his old business?
A. He was not willing to go back
B. He incurred losses in his old business
C. There was no use of psychiatry in Galesburg in 1894 as it was a peaceful world
D. There were already many psychiatrists in Galesburg


Ans: C

52. Whose picture did the stamp carried on the envelope mailed by Sam?
A. President Lincoln
B. President Garfield
C. Bill Clinton
D. Thomas Jefferson


Ans: B

*The stamp was six-cent

53. Charlie went to school at-
A. New York
B. Times Square
C. Galesburg
D. San Francisco


Ans: C

54. Through third level Charley went in the year-
A. 1892
B. 1894
C. 1891
D. 1895


Ans: B

55. Meaning of glint is-
A. Anger
B. Facial expression
C. Flash of light
D. Insecurity


Ans: C

56. Which of the following means the same as ‘heap’?
A. Stack
B. Glimpse
C. Scowl
D. Stare


Ans: A

57. Classify (1) to (4) as fact (F) or opinion (O), based on your reading of The Third Level.
(1) First day covers are never opened.
(2) Grand Central is growing like a tree.
(3) President Roosevelt collected stamps.
 (4) Sam was Charley’s psychiatrist.
A. F-1,3,4; O-2
B. F-2, 3; O-1,4
C. F-2; O-1,3,4
D. F-3,4; O-1,2


Ans: A

58. Select the option that displays a cause-effect set.

Ans: C

59. What was the proof that there is  still a third level?
A. Charley encountered the third level again
B. His grandfather told him
C. Sam Weiner got disappeared
D. Louisa reached the third level


Ans: C

Hope you find this helpful do subscribe to my channel

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: